Muzikale leiding

omnia cantica

dirigent

Jeffrey Dirix
Sinds maart 2018 is Jeffrey dirigent van het Arenbergkoor in Heverlee. Met dit koor bracht hij in november 2019 het Requiem van Fauré, met solisten Charlotte Schoeters en Werner Van Mechelen en het ensemble Dimlicht. Hij leidde ook het ‘Concert des Coeurs’ in december 2019 in de Zavelkerk in Brussel met soliste Charlotte Wajnberg.

In 2014, 2016 & 2018 leidde Jeffrey, als musical director en dirigent, de musicalprojecten Evita, Fiddler on the Roof en Daens, een organisatie van de gemeente Zaventem met meer dan 150 uitvoerders. In 2017, 2018 en 2019 leidde hij het muzikale spektakel Zaventem Proms’t in CC De Factorij, met orkest (VBSO), band, koor (o.a. Omnia Cantica en Cantate), kinderkoor ZaZing en o.a. solisten en artiesten Sioen, Sofie, Eva De Roovere, Nicole Bongo Letuppe, Kalifa Kone, Sofia Gantois, Pieter Smout, Karen Vermeiren, Johan Verminnen, Udo, Jo Lemaire, Mira, Stoomboot, Bent Van Looy, Lady Linn, Emma Posman, Ellie Fey, Rey Cabrera en Tim Acke. In december 2017 had hij de muzikale leiding over het kerstevenement Sound of Hope in de Sint-Martinuskerk in Zaventem. Sinds oktober 2018 dirigeert Jeffrey ook The Bank Notes, het dan opgerichte personeelskoor van de Nationale Bank van België. Dit gemengde koor trad intussen al op tijdens plechtigheden en evenementen zoals EuroChoir in Rome.

Sinds 2010 is Jeffrey Dirix verbonden aan het gemengd koor Omnia Cantica in Zaventem, aanvankelijk als begeleider en daarna als dirigent. Daarenboven was hij van 2013 - 2017 de dirigent van het koor Andante in Perk, met als hoogtepunt een concertenreeks rond het Requiem van Rutter in 2015, met solisten Elsi Spanoghe en Daan De Vos. Van 2016 – 2019 was hij assistent-dirigent bij de BCS (Brussels Choral Society) en sinds 2016 leidt hij Sound of Strings, het strijkersensemble van de Kunstacademie Zaventem. Van 2013 tot 2016 volgde hij les koordirectie bij onder meer Geert Hendrix en Marleen De Boo. Bovendien volgt hij lessen orkestdirectie bij André Walschaerts.

Jeffrey Dirix begon zijn muziekstudie op tienjarige leeftijd aan het jeugdmuziekatelier in Sterrebeek. Hij volgde er piano (bij Jimmy Quintens) en viool (bij Tijl Dufour). Daarna volgde hij les aan de Kunstacademie Zaventem bij onder meer Daniel Capelletti (piano) en Gudrun Vercampt (viool). Op achttienjarige leeftijd besliste hij dan om zich als pianist te vervolmaken aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daar behaalde hij zijn masterdiploma piano bij Dominique Cornil in 2009. Hij deed ervaring op als solomuzikant, in kamermuziekverband en als begeleider. Hij werkte daarbij samen met verschillende koren en orkesten. Zo trad hij al meermaals op als solist in samenwerking met het Vlaams-Brabants Symfonisch Orkest (VBSO) onder leiding van Rik Ghesquière. Daarnaast was hij pianoleraar en werkte hij mee aan muziekstages. Doorheen zijn carrière als pianist ontdekte Jeffrey meer en meer zijn passie voor het dirigeren van koor en orkest en sloeg hij deze muzikale weg in.

begeleiding

Begeleiding - Sayaka Horie

Sayaka Horië begon op driejarige leeftijd moderne piano te studeren. Op zesjarige leeftijd had ze haar eerste optreden. Zij behaalde haar diploma in 1994 aan het Kunitachi Music College in Tokio.

Nadat ze werkte als begeleidster, repetitor en opera-begeleidster met verschillende zangers, koren en orkesten, groeide haar interesse voor klavecimbel. Zo vertrok ze in 1999 naar België om oude muziek te studeren.  Als beursstudente van de Vlaamse Gemeenschap studeerde ze klavecimbel, orgel, harmonie  en basso-continuo.

In 2006 studeerde ze af als meester in de muziek optie klavecimbel aan het Lemmensinstituut in de klas van Kris Verhelst. Vervolgens behaalde ze in 2008 diploma meestergraad kamermuziek en in 2009 specialisatie-diploma klavecimbel. Ze kreeg hierbij een aanbeveling van Jos Van Immerseel.

Voor haar thesis bestudeerde ze het klavechord en de toekomst van de besnaarde toetsinstrumenten. Door zelfstudie maakte ze zich vertrouwd met de specifieke speeltechnieken van het klavechord. In 2007 beluisterde ze haar klavechordsolo bij het Internationale Symposium klavechord van ICCS in Italië.

Ze concerteert regelmatig als soliste en als begeleidster in binnen- en buitenland en bespeelt verschillende toetsinstrumenten : piano, klavecimbel, klavechord en orgel. Als docent werkte ze aan academies in Grimbergen, Bornem, Tienen, Haasrode, Turnhout, Wijnegem en Schilde.  Op dit ogenblik geeft ze les in het atelier voor Muziek en Woord in Lubbeek, en  in de muziekschool “De Begijn” in Begijnendijk. Ze is als begeleidster verbonden aan Omnia Cantica te Zaventem, aan het Arenbergkoor te Heverlee en aan het Onze-Lieve-Vrouwkoor van Bonheiden.

eredirigent

Eredirigent - Valeer de Vlam

Valeer begon zijn muzikale studies aan het Stedelijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Brugge en voltooide er de vakken notenleer, muziekgeschiedenis, trompet en zang.

 

Hij zette zijn studie verder aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en behaalde er de prijzen van notenleer, zang en lyrische kunst.

Later studeerde hij zang, harmonie en pianobegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, gevolgd door privézanglessen in München bij Prof. M.Borocheck en in Keulen bij Prof.Glettenbergh. Tevens nam hij deel aan meerdere zomersessies in Zwitserland en Duitsland voor koor- en orkestdirectie en bewegingsleer.

 

Gedurende zijn studie aan het Gentse Conservatorium was hij werkzaam als koorsolist aan de Koninklijke Opera van Gent, werd daarna lid van het BRT-koor, later VRT-koor en combineerde dit met een pedagogische opdracht als leraar zang,stemvorming en koorklas aan de gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Zaventem en Sint-Pieters-Woluwe.

 

Na zijn beroepscarrière wijdde hij zich volledig aan het koorleven met het gemengd koor 'Omnia Cantica' te Zaventem.

Begin 2014 is hij gestopt als dirigent en versterkt de bassen met zijn mooie zangstem.

De statutaire vergadering van woensdag 15/10/2014 benoemde hem voor het leven als Eredirigent.